Με «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργοί αλλά και στελέχη του κόμματος τα ρίχνουν όλα στο τραπέζι σε μια ηλεκτρισμένη πια ατμόσφαιρα εξαιτίας των σκληρών μέτρων που επιβάλλει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπύρος Σαγιάς και ο Γιάννης Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται πρότειναν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, βλέποντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Στο εσωτερικό τώρα, τα δόντια της δείχνει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της να διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία αν δεν υποχωρήσουν οι εταίροι.

«Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο η κυβέρνηση να υποκύψει στις θρασύτητες απαιτήσεις των θεσμών» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης.

Ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «μια κακή συμφωνία είναι πολύ χειρότερη από την μη συμφωνία».

Η ιστοσελίδα Iskra.gr επιμένει στην σκληρή γραμμή της: «Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη και ελπιδοφόρα "συμφωνία" προς όφελος του ελληνικού λαού και της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες 7 βουλευτές από τις συνιστώσες της ΚΟΕ και της ΔΕΑ σκέφτονται να μην ψηφίσουν την συμφωνία.

«Μας συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες. Πρέπει να δείξουμε αξιοπρέπε��α» τονίζει ο Κώστας Ήσυχος, αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επίθεση εξαπολύουν όμως και οι φιλοευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται ότι οι εταίροι εκβιάζουν και υπονομεύουν την συμφωνία.

«Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Κανείς δεν μπορεί να πάρει πάνω του την διάλυση ευρωζώνης. Αυτά που ακούγονται ότι θα φύγει η Ελ��άδα κι όλα τα άλλα, είναι για τους αδαείς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής, αν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε σε «πρωτοφανή εκβιασμό σε περίοδο ειρήνης» από τα «καρτέλ των δανειστών».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «από το βράδυ της Δευτέρας άρχισε η εσωτερική υπονόμευση όσων δεν θέλουν τη συμφωνία, αλλά αντίθετα θέλουν την ταπείνωση της Ελλάδας κι ενδεχομένως την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης προειδοποίησε ότι «αν ο Τσίπρας δεν έρθει με χρέος, αναπτυξιακό, συμμετοχή του Δημοσίου στις ιδιωτικοποιήσεις ας προκηρύξει από εκεί εκλογές».