«Δεν δίνουμε τελεσίγρα��α, εργαζόμαστε στα πλαίσια του “δούναι και λαβείν”» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις ωστόσο έδωσε διπλωματική απάντηση λέγοντας πως «όσο συνεχίζονται δεν είναι σωστό να μπω σε λεπτομέρειες».

Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ είναι σε κοινή γραμμή με την ΕΚΤ και την Κομισιόν: «Σε σχέση με τις προτάσεις, οι Θεσμοί είναι σε κοινή πλευρά και έχουν παρουσίασει μία κοινή πρόταση».

Ο Ράις ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ είναι ευέλικτο στο να εργαστεί με τους εταίρους για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και μια «ισορροπημένη προσέγγιση» και πρόσθεσε πως αυτό που ζητείται είναι ισορροπία σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και ισορροπία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών: «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρώπαίοι να διασφαλίσουν την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του χρέους».

Όσον αφορά την πληρωμή των ομαδοποιημένων δόσεων της Ελλάδας στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε πως «περιμένουμε την πληρωμή να γίνει στις 30 Ιουνίου, όπως έχουν πει οι ελληνικές αρχές». Ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει για χρεοκοπία στην αντίθετη περίπτωση, λέγοντας πως «αν δεν γίνει η πληρωμή, η Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών».

Ο Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν απαιτεί το ΔΝΤ εδώ και τώρα αναδιάρθρωση του χρέους, όπως έχει κάνει σε άλλες χώρες, ενώ «ουδέν σχόλιο» ήταν η στάση του και σε ερώτηση του STAR για το τι μεσολάβησε από τη Δευτέρα, που οι θεσμοί έλεγαν ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούσαν βάση για συμφωνία, μέχρι σήμερα που τις κρίνουν ανεπαρκείς.

Όσον αφορά, τέλος, στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείο τόνισε: «Η Ελλάδα ζήτησε την βοήθεια από το Ταμείο και εμείς είμαστε ακόμα πολύ στενά συνδεδεμένοι με αυτήν την προσπά��εια. Έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικών και κανόνων που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα και προσπαθούμε να το κάνουμε με έναν ισορροπημένο τρόπο και οι τελευταίες προτάσεις που κατατέθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση είναι και των τριών θεσμών».