​Μετά από τον εκπρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τα ξημερώματα… τιτίβισε πως η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς αποτελεί μια καλή βάση για τις συνομιλίες, και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη συγκρατημένη τους αισιοδοξία για μια συμφωνία σήμερα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Π. Μοσκοβισί: «Πιστεύω σε μια συμφωνία»

Πρώτος και καλύτερος ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, «πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη».

pier-moskobisi.jpg

«Σήμερα είναι μια μέρα καθοριστική, ζωτική για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ευρώπη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανάπτυξη και η ανεργία στην Ελλάδα, το μέλλον των Ελλήνων. Πιστεύω σε μια συμφωνία. Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι αποφασιστική, οι αγορές περιμένουν, οι επενδυτές ανησυχούν», είπε, ενώ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, για το μέλλον της Ευρώπης, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε όλοι να βρεθεί λύση, η οποία είναι δυνατή αλλά και απαραίτητη. Η πρόταση της Ελλάδας δείχνει κάποια σημεία προόδου, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε και σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ».

Μ. Σαπέν: «Ποιοτική δουλειά με τις ελληνικές προτάσεις»

Στο ίδιο κλίμα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ο οποίος έκανε λόγο για «ποιοτική δουλειά» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στις νέες προτάσεις που έστειλε στους δανειστές της.

Michel-Sapin.jpg

«Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλ�� νέες προτάσεις, βλέπω τη δουλειά που έχει γίνει. Η δουλειά είναι ποιοτική. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες», είπε.

Βέμπερ: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έστειλε ουσιαστικές προτάσεις»

Ικανοποιημένος από τις ελληνικές προτάσεις εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του γερμανικού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Bayerischer Rundfunk είπε:

webber708_0.jpg

«Για πρώτη φορά οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ουσιαστικές από οποιεσδήποτε έχει καταθέσει έως τώρα. Το Grexit μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Ευρώπη θα εκβιαστεί».

Γκάμπριελ: «Η Ελλάδα να αναλάβει δράση»

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του, κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει δράση.

ImageHandler.jpg

«Όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά η Αθήνα πρέπει να αναλάβει δράση. Η κα Μέρκελ δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα επιτρέπει στους Έλληνες προνομιούχους να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν καθώς αυτό θα σημαίνει ότι οι Γερμανοί θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Ηελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην ��φημερίδα Bild.

Φ. Β. Σταϊνμάγερ: «Οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένες»

Πιο συγκρατημένος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, ο οποίος δήλωσε:

steinmager.jpg

«Οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να γίνουν σήμερα ακόμη πιο συγκεκριμένες. Η Ελλάδα πρέπει να μετακινηθεί εάν θέλει περαιτέρω στήριξη. Αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές για όλη την Ευρώπη».

Χαμηλές προσδοκίες από τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας

«Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

6055D828DF90A2235BA757799A66DD56.jpg

Ζάιμπερτ: Οι θεσμοί θα αξιολογοήσουν τις ελληνικές προτάσεις

"Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup" δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς "η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις".

��έλος, απαντώντας στο αν η διαπραγμάτευση είναι πολιτική, ο Ζαίμπερτ απάντησε λέγοντας πως στόχος είναι να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

zaibert_medium.jpg