​«Η Ε.Ε. οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της, επιστρέφοντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Δεν λέγεται Ελλάδα, λέγεται ευρωζώνη», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος θα είναι πραγματικά νέος αν καταφέρει να απαλλαχθεί από τα δεινά. Αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς γενναίες αποφάσεις, κουβαλώντας τα λάθη του παλιού στις αποσκευές μας. Να αλλάξουμε για να πετύχουμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ρόλος μιας χώρας που επιθυμεί να διερευνήσει τις δυνατότητες να πετύχει «είναι να μπορεί να έχει μια πολυδιάστατη πολιτική και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με χώρες που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη πίστευε πως είναι το κέντρο της Γης, όμως όπως είπε «το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί και οι διεθνείς σχέσεις αποκτούν όλο και πιο πολύπλοκο χαρακτήρα».

«Αυτές οι αλλαγές δεν οδηγούν από μόνες τους σε έναν πιο ειρηνικό και σταθερό κόσμο. Οι παλιές προκλήσεις παραμένουν», είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε με μία αναφορά για νέα και πιο ασφαλή λιμάνια που προκάλεσε αίσθηση: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο πολλών από αυτές τις κρίσεις. Επιδιώκει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας για την περιοχή της. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στα οποία είμαστε μέλη. Θα επιδιώξουμε ενεργά μια συνεργασία με παραδοσιακούς μας φίλους όπως η Ρωσία. Ασφαλώς τώρα βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού εδώ: Ομιλία Τσίπρα.doc