Η Ελλάδα κερδίζει 8 δισ. ευρώ τον χρόνο από τους προνομιακούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη προσφέρει «κούρεμα» 50% στην καθαρή ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης επιτοκίων, καθώς η Ελλάδα δανείζεται όσο και ο ESM.

Επιπλέον εξήγησε ότι στο καταστατικό του οργανισμού υπάρχει πρόβλεψη πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει έναντι του ΔΝΤ τότε χρεοκοπεί και έναντι του ESM. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ESM.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι η υπόσχεση του 2012 για μείωση του χρέους ισχύει. Έθεσε, όμως, ως βάση την εκπλήρωση τριών όρων. Ο πρώτος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση ολόκληρου του προγράμματος, κάτι από το οποίο είμαστε ακόμη μακριά. Ο δεύτερος λόγος είναι αν είναι απαραίτητο και ο τρίτος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.