Καθόλου δεν άρεσαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην αποπληρώσει το Ταμείο στις 30 Ιουνίου, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία που να περιέχει και λύση για το χρέος.

«Δεν δεχόμαστε εξάμηνη αναβολή της πληρωμής της δόσης στις 30 Ιουνίου. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο καταστατικό του Ταμείου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ.Μάρεϊ, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολα αν δεν πληρώσει τον Οργανισμό.

Για οποιαδήποτε χώρα δεν εκπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ υπάρχει μια διαδικασία (που ακολουθείται), μια ιδιαίτερα μακροχρόνια διαδικασία, αλλά σε πρώτο στάδιο οι χώρες αυτές υπάγονται σε καθεστώς καθυστερημένης πληρωμής και μπλοκάρονται από τις πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου.

Σχετικά με τις βολές της Αθήνας προς το ΔΝΤ, ότι το τελευταίο στέκεται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, αξιωματούχος του Ταμείου, είπε στον ανταποκριτή του Star στη Νέα Υόρκη Δ.Σουλτογιάνννη, πως «οι αλληλοκατηγορίες δεν εξυπηρετούν κανένα απολύτως σκοπό. Στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, που θα οδηγεί την Ελλάδα στην ανάκαμψη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας».