«Οι Έλληνες δεν μπορούν ούτε ένα μπάρμπεκιου να διοργανώσουν, πόσο μάλλον να ασχοληθούν με ένα σοβαρό ζήτημα όπως το να αλλάξουν νόμισμα»!

Αυτή είναι η καυστική τοποθέτηση του κορυφαίου οικονομολόγου Έρικ Νίλσεν, ο οποίος -μιλώντας στο Bloomberg για το ενδεχόμενο ενός Grexit- εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί.

«Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι διαθέτουν την πολιτική ή την τεχνική δυνατότητα θα περάσουν σε δικό τους νόμισμα. Το χρήμα χρειάζεται το αγαθό της εμπιστοσύνης, και δεν νομίζω ότι έχουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού της χώρας» πρόσθεσε ο οικονομολόγος της Unicredit.

iM0h0ohZdCq4.jpg
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία πάντως δεν θα είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ ή από «σκληροπυρηνικές» ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η Ισπανία και η Σλοβακία. «Οι Γερμανοί δείχνουν έτοιμοι να υπογράψουν μια συμφωνία που θα είναι μέσες-άκρες “εντάξει”» τονίζει ο Νίλσεν.

Ο Νίλσεν συνεχίζει σε επιθετικούς τόνους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως πολλοί στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον είναι εκνευρισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση καθώς δεν έχουν δει ποτέ «τόσο γελοία συμπεριφορά» από μια χώρα που χρωστά.

«Δεν είμαι σίγουρος πότε θα επιλυθεί το θέμα. Δεν είναι εύκολο να δει κανείς σε τι αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση. Αν υπάρξει αθέτηση της πληρωμής στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιβληθούν capital controls. Αφήνουν τις μέρες να περνούν και στο τέλος θα πρόκειται για πρακτικό θέμα: πόσο γρήγορα μπορεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει ένα πρόγραμμα και να πάρει τα χρήματα για να πληρώσει;» κατέληξε ο κορυφαίος οικονομολόγος.