Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-εταίρων, με τα μαύρα σύννεφα να μαζεύονται και πάλι πάνω από τον ελληνικό ουρανό.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.... μάζευαν τα μπογαλάκια τους και έφευγαν από τις Βρυξέλλες πίσω στην Ουάσιγκτον, θεωρώντας άσκοπη την παραμονή τους στην πρωτεύουσα του Βελγίου από την στιγμή που υπάρχει "χάσμα" Αθήνας-δανειστών.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε σε καλό και φιλικό κλίμα, η λακωνική δήλωση του προέδρου της Κομισιόν πως ...ελπίζει σε συμφωνία και ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει στενότερη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Τ.Ράις πως «είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία», δε��χνουν ότι το τοπίο για το μέλλον της Ελλάδας παραμένει θολό.

Μπορεί ο κύριος Τσίπρας να εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η λύση είναι πλέον κοντά, εκφράζοντας την επιθυμία του η συμφωνία να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο ο κ.Ράις υπογράμμισε ότι «παραμένουν τρία μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και το χρηματοδοτικό» .

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πέταξε την μπάλα στην ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας στους περισσότερους βασικούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στον περιορισμό των διαφορών πρόσφατα και ως εκ τούτου είμαστε μακριά από μία συμφωνία» τόνισε ο κ.Ράις .

Ο κ.Ράις τόνισε την ανάγκη να γίνουν εδώ και τώρα μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις πρόωρες συντάξεις, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, έδωσε ως παράδειγμα τους Γερμανούς, όπου συνταξιοδοτούνται 6 χρόνια μετά τους Έλληνες.

Ειδικά για την χρηματοδότηση, ο κ.Ράις είπε «όσο απομακρυνόμαστε από τους στόχους του 2012, τόσο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα αυξάνονται».

Ο κ.Τσίπρας από την πλευρά του, επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνηση του εργάζεται για να γεφυρωθούν οι διαφορές . «Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος» σημείωσε ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφορές .