​Με μια δήλωση… γρίφο μίλησε για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προσερχόμενος στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, ενώ την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν.

«Όταν μια αγελάδα είναι στον πάγο πρέπει να την τραβήξεις από αυτόν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και άφησε τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον γρίφο.

Μάλιστα, οι Γερμανοί εκπρόσωποι του Τύπου στις Βρυξέλλες, εκτίμησαν ότι αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι υπάρχει ένα δύσκολο ��ρόβλημα που πρέπει όμως να επιλυθεί.

Πάντως, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, τον Φ. Ολάντ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, βρισκόμαστε μία ανάσα από το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας.

Έτσι, μετά από τις αισιόδοξες δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί, ότι βρισκόμαστε στον«διάδρομο απογείωσης για συμφωνία» και τις συγκρατημένες, αλλά θετικές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου ότι υπάρχει διάθεση συνεργασία, αλλά η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τα ανοιχτά θέματα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε ότι η συμφωνία είναι κοντά.

Όπως είπε, είναι δυνατή μια συμφωνία πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, προσθέτοντας ότι απομένουν ελάχιστα θέματα προς επίλυση και ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται, καθώς μετά από την κατάθεση των προτάσεων απαιτείται και η αξιολόγησή τους.

Για τον χρόνο που πιέζει μίλησε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν.

«Τόσο ή Ελλάδα, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν έχουν το περιθώριο να αποτύχουν στις διαπραγματεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος μας πιέζει όλους. Οι συζητήσεις βρίσκονται πλέον στη σωστή τροχιά μετά και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών ήταν αναγκαίες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», είπε.