Μετά από τις δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ότι «βρισκόμαστε στο διάδρομο απογείωσης για συμφωνία», η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, πριν από λίγο προσερχόμενη στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής δήλωσε επίσης ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία.

«Είχαμε μια πολύ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Η Ελλάδα μετ' επιτάσεως να εργαστεί τις επόμενες μέρες, ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα και να δώσει διευκρινίσεις. Τώρα μετράει η κάθε μέρα. Υπάρχει διάθεση συνεργασίας της Ελλάδας με τους θεσμούς», είπε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός».

Η δήλωση της Α. Μέρκελ ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα στον Α. Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση ότι η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να βρει τα μέτρα εκείνα που θα καλύψουν το κενό των 440 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Κυριακή και να πάρουμε το πράσινο φως στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016.