Από τα… χείλη της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε ότι τελικά θα γίνει η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, στη συνάντηση των τριών ηγετών θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες Θάνο Αθανασίου, η συνάντηση θα λάβει χώρα στις 22.00 ώρα Ελλάδας και -εκ των πραγμάτων- έχει υποβαθμιστεί.

Η συνάντηση αυτή δεν θα είναι καθοριστική αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει αύριο νέο ραντεβού με τον Γιούνκερ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Με τον πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός θα συζητήσει για την 5η αξιολόγηση και την ολοκλήρωσή της, ενώ με τη Μέρκελ και τον Ολάντ θα μιλήσει για την επόμενη μέρα, δηλαδή για το πώς θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για να περάσει η Ελλάδα τον «κάβο» του καλοκαιριού.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι «θα σας βοηθήσουμε αλλά βοηθήστε μας για να το κάνουμε». Τι σημαίνει αυτό; Οι Ευρωπαίοι μας καλούν την κυβέρνηση να δείξει πολιτική βούληση ώστε να μπορούν οι κυβερνήσεις των εταίρων μας να μεταφέρουν στα κοινοβούλια τους το κλίμα ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.