​Την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα και οι δανειστές συζητούν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016 κάνει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει η πολιτικοοικονομική εφημερίδα, η προσφορά παρουσιάστηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στις διαπραγματεύσεις που κρατούν τόσες εβδομάδες χωρίς να έχουν καταλήξει και να αποδεσμεύσει το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Η προσφορά μας θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήταν πλήρως χρηματοδοτημένη έως τον Μάρτιο του 2016» δήλωσε μία πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ των Γιούνκερ, Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ.

Προϋπόθεση για την επέκταση θα ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μειώσεις συντάξεων αλλά και αυξήσεις φόρων, κάτι που όμως «δεν αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας».

wsj.jpg
Το νέο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε θα μπορούσε, σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, να οδηγήσει σε ακύρωση αυτής της προσφοράς.

«Κάθε επιπλέον ημέρα με εκροές κεφαλαίων (από τις ελληνικές τράπεζες) σημαίνει ότι λιγότερα χρήματα μπορούν να ληφθούν από το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους, καθώς θα πρέπει αντί τούτου να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών» σημείωσε η ίδια πηγή.

H WSJ αναφέρει στη συνέχεια ότι δύο Έλληνες αξιωμ��τούχοι σημείωσαν ότι η κυβέρνηση θα στείλει τις προτάσεις της το αργότερο την Τρίτη, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι η ιδέα της επέκτασης δεν λύνει τις διαφορές για το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο καθώς «η Ελλάδα δεν θέλει άλλα δάνεια και δεν θέλει να ακολουθεί τους όρους των δανειστών».

Τέλος, η WSJ επισημαίνει ότι στην ιδέα της επέκτασης του προγράμματος, πιο σκεπτικό από τους τρεις θεσμούς παρουσιάζεται το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολλάκις ταχθεί υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους.