​Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί τελικά λύση για την Ελλάδα και θα επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Bild.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να βρεθεί μια συμφωνία. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που υποφέρουν από την κρίση εδώ και χρόνια, χρειάζονται επειγόντως μια λογική προοπτική. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει επίσης να βγει από την κρίση», είπε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέψευσε επίσης τα σενάρια περί αντιπαλότητας μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, επεσήμανε όμως ότι η «Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες την υποστήριξαν τόσο πολύ».

«Γι’ αυτ�� η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση, διανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη, κυρίως φορολογώντας τη μεγάλη ελληνική περιουσία. Είναι ξεκάθαρο, οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αέρα να αναπνεύσουν και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, ώστε η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και άρα νέα ελπίδα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πόσο πρέπει να περιμένει η Ευρώπη για να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί, ο Μ. Σουλτς απάντησε:

«Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός επωμίστηκε πολλές επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Όμως δεν μπορεί κανείς να μειώνει και να μειώ��ει τις συντάξεις μέχρις ότου οι άνθρωποι να γονατίσουν. Λείπουν κυρίως πειστικά σχέδια για το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια βιώσιμη και σύγχρονη οικονομία».

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι η υπομονή τελειώνει και τόνισε με νόημα ότι «οι ατελείωτες παλινωδίες, οι ελιγμοί, η αβεβαιότητα τσακίζουν τα νεύρα όλων των συμμετεχόντων».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μ. Σούλτς σημείωσε ότι σέβεται το γεγονός πως τηρεί τη στάση με την οποία εξελέγη και υπογράμμισε:

«Ως πρωθυπουργός έχει υποχρέωση προς όλη τη χώρα, όχι μόνο προς όσους τον ψήφισαν. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί μια λογική λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αντίστοιχα αναμένω η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα συμπεφωνημένα και να σεβαστεί τις θέσεις της Ευρώπης».

Ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, εξήγησε όμως ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στη χώρα δεν είναι ένα σχέδιο για να δοθούν κι άλλα χρήματα στους Έλληνες.

«Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να βοηθήσουμε αμέσως τους ανθρώπους αυτούς, μόλις η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», είπε.

Όσο για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει σίγουρα οικονομική προοπτική, αν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε κάνει σωστά βήματα και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσει με γενναιότητα η νέα κυβέρνηση. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία, την ηλιακή ενέργεια, το θαλάσσιο εμπόριο», είπε.