Να ζητήσουν συγγνώμη από την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας, «για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, για τη δαιμονοποίηση των μικρομεσαίων, για τις συνεχείς φοροεπιδρομές, για τα χιλιάδες λουκέτα και τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας», ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

«Οι μικρομεσαίοι δεν επιθυμούμε, σε καμία περίπτωση, να γυρίσουμε σε εποχές διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, ούτε να λειτουργήσουμε σε συνθήκες αντιμνημονιακών εναντίον μνημονιακών, διότι αφενός πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος της αγοράς υπέρ των μνημονίων και αφετέρου αυτές οι τάσεις αντιστοιχούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς» διευκρίνισε ο κ. Κορκίδης.

Πρόσθεσε όμως ότι «κάποιοι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να διαλευκάνουν γιατί κάποιοι βιάστηκαν να μας βάλουν στην περιπέτεια του μνημονίου, αλλά και γιατί κάποιοι βιάστηκαν, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους, να μας βγάλουν».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας επισήμανε: «Έστω και μία μέτρια συμφωνία με βαρύ λογαριασμό μέτρων από 4 έως 5 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016, μπορε�� να μην είναι ούτε η υποσχόμενη, ούτε η αναμενόμενη, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο για την αγορά και την οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι «δεν είμαστε αφελείς να μην γνωρίζουμε ότι οι περικοπές 1,5% του ΑΕΠ και περίπου 2,7 δισ. ευρώ επηρεάζουν όλους εμάς, όπως επίσης η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δισ. ευρώ, η αύξηση της έκτακτης ε��σφοράς κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, όπως οι φόροι πολυτελείας και διαφήμισης και όλα τα άλλα επιπλέον έσοδα της νέας συμφωνίας που θα επιβαρύνουν όλους εμάς».

Όπως υποστήριξε, την περίοδο των μνημονίων οι Έλληνες έχασαν τουλάχιστον το 1/4 του συνόλου των εισοδημάτων τους, ενώ οι φόροι αυξήθηκαν από 7 έως 9 φορές παραπάνω.

«Παρά το γεγονός ότι κοστίζει ακριβά να είσαι Έλληνας στη χώρα σου, η πτώχευση μας, μετά από πέντε χρόνια άνισου καθημερινού αγώνα επιβίωσης, απέναντι στα αποτυχημένα μνημονιακά πειράματα, θα είναι μια παράδοση άνευ όρων, θα είναι μια ενέργεια εθνικής αδυναμίας» τόνισε.

Για τον ίδιο λόγο απηύθυνε έκκληση σε όλα τα στελέχη των πολιτικών κομμάτωννα ασχοληθούν με την Πολιτεία και την κοινωνία, να κοιτάξουν περισσότερο το παρόν και το μέλλον και λιγότερο το παρελθόν, διότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας σημαίνει αποτυχία για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, απομόνωση της χώρας, περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας και ξαφνικό θάνατο της οικονομίας.