​Το ΔΝΤ φαίνεται πως είναι ο σκληρός των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της κι έτσι τα τελευταία 24ωρα δέχεται έντονες πιέσεις, τόσο από τους Ευρωπαίους, όσο και από τις ΗΠΑ.

Αυτό που ζητούν από το Ταμείο είναι να επιδείξει μεγαλύτερη «ευελιξία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Πρακτικά ζητούν από την Κριστίν Λαγκάρντ να δεχθεί την παραπομπή των εργασιακών στις ελληνικές καλένδες του προγράμματος και να αποδεχθεί την αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να συναινέσει στις μετριοπαθείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που προτείνονται για την ώρα.

Κυρίως όμως, σύμφωνα με την «Αγορά» ζητούν από το ΔΝΤ να μην επιμείνει σε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να τεκμαίρεται η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους.

Όλοι περιμένουν ότι οι πιέσεις θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στη Σύνοδο του G7 στη Δρέσδη που ολοκληρώνεται σήμερα, όμως προς το παρόν το ΔΝΤ επιμένει σε αυστηρό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, ώστε να συνεχίσει να εκταμιεύει χρήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 2% και όχι 0,75% που προτείνει η ελλ��νική κυβέρνηση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ από αυτά που συζητά ήδη.

Πάντως και αυτή η υποχώρηση δεν είναι ακόμα δεδομένη, γι’ αυτό και οι έντονες πιέσεις από τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ όχι μόνο στους τεχνοκράτες, αλλά και στην ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτό που λένε όλοι είναι ότι το Ταμείο πρέπει να κάνει πίσω στις αρχές του, αφού αν επιμείνει το κόστος μη συμφωνίας είναι για όλους πολύ μεγαλύτερο από μία συμφωνία «άτακτη και βρώμικη», που δεν θα ανταποκρίνεται στην απόλυτη επιθυμία του ΔΝΤ.

Εντονότερη είναι η πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, κανείς δε�� θα μπορεί να προβλέψει μέχρι πού θα φτάσουν οι συνέπειες και αν η κρίση γυρίσει… μπούμερανγκ.

Επίσης, αν βρεθεί απομονωμένη και σε απόγνωση η Ελλάδα, δημιουργείται αστάθεια σε μια κρίσιμη περιοχή, που λειτουργεί ως ανάχωμα για την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η ρωσική επιρροή.

Οι Ευρωπαίοι πάλι από την πλευρά τους τονίζουν στο ΔΝΤ, ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις δόσεις προς το Ταμείο εντός του Ιουνίου οι συνέπειες θα είναι μεγάλες όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για τον ESM, τους ίδιους δηλαδή τους δανειστές που είναι οι εγγυητές αυτών των δανείων.

Αν συμβεί αυτό, λένε, θα αρχίσει το… ξήλωμα της πιστοληπτικής ικανότητας του ESM που είναι σταθερά ΑΑΑ και θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για να εκδώσουν νέες εγγυήσεις.