​Οι δανειστές σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα κι έτσι μετά από το… «πάγωμα» του ELA από την ΕΚΤ, ο Β. Σόιμπλε με δηλώσεις του στην Die Zeit αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί έλεγχος των τραπεζικών αναλήψεων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συζήτηση με τον Αμερικανό καθηγητή οικονομικών, Κένεθ Ρόγκοφ που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλ��ιστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους.

Όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Ρόγκοφ, πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει σ’ αυτό το μέτρο για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της.

Επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.

«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται», σημείωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Σόιμπλε.