Χθες την περιμέναμε… σήμερα τελικά θα γίνει η συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει βέβαια ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει.

ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, μεταξύ των Ελλήνων διαπραγματευτών και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ).

Πιο ��υγκεκριμένα, το δημοσιονομικό κενό η Ελλάδα, το υπολογίζει σε λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ και οι εταίροι στα 2 δισ. ευρώ, και όπως τονίζουν συνεργάτες του Α.Τσίπρα , η διαφορά στις εκτιμήσεις, προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Κυβερνητικές πηγές διεμήνυσαν την Τρίτη, ότι αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.
Στο ασφαλιστικό σε δύο βασικά ζητήματα θα δοθεί μάχη, και πιο συγκεκριμένα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις ενοποιήσεις ταμείων, με την κυβέρνηση να διατηρεί ως "κόκκινη γραμμή", τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές.
Για το εργασιακό, οι πιστωτές δέχονται να συζητήσουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο μέλλον, εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.