​Στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο CNN, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της, όπως έκανε στο παρελθόν, καθώς οι πληρωμές των δόσεων προϋπέθεταν ότι θα υπήρχ�� καταβολή δόσεων και από τους δανειστές.

Παρ’ όλ’ αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας».

«Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις, μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μετά από ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα και αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ είπε:

«Είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία. Για τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις, πληρώναμε, εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα ¾ του δρόμου και τώρα οι δανειστές θα πρέπει να διανύσουν το ¼ για να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Η Ελλάδα έχει διανύσει τα τρία τέταρτα της διαδρομής και είναι πλέον καιρός οι εταίροι σε αυτή τη συμφωνία και ειδικά το ΔΝΤ να κάνουν το δικό τους κομμάτι και να έρθουν σε συμφωνία μαζί μας», δήλωσε.

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των συντάξεων και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα όμως, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα».

ΒΙΝΤΕΟ STAR, LIVE U