Με τους υπουργούς της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης έχει σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην διαπραγμάτευση και να δοθούν οδηγίες ενόψει της συνεδρίασης του Brussels Group.

Στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού κενού.

Για τον ΦΠΑ φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση για τους συντελεστές που προτείνει η κυβέρνηση (7%- 14%- 22%) και μένει να οριστούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα ενταχθούν σε κάθε έναν από αυτούς, με την κυβέρνηση να επιμένει να ενταχθούν τα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής στον χαμηλό συντελεστή, ενώ τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο μεσαίο συντελεστή πιθανότατα.

Για το δημοσιονομικό κενό υπάρχει μία διαφορά της τάξης του ενός δισ. ευρώ, που σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οφείλεται στην διαφορά στον τρόπο υπολογισμού των δαπανών.

Για το ασφαλιστικό οι εταίροι φέρονται να δέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης για αντικίνητρα στις πρόωρες συντάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα, όμως πρόβλημα παραμένει σε αυτή την περίπτωση η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Γενικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση έχει περάσει «από το τι δίνουμε στο τι θα πάρουμε», με το ζήτημα μάλιστα του ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους να βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα.