Την ώρα που πολλά ξένα μέσα «κοτσάρουν» στα hot θέματα της μέρας την μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, άρθρο του Reuters αναφέρει ότι, ο καλύτερος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να λήξει πιο ανώδυνα το ελληνικό δράμα, είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές και έπειτα προσφυγή εκ ν��ου στις κάλπες.

Όπως γράφει ο Hugo Dixon, αν και τα περισσότερα σενάρια για την Ελλάδα είναι μαύρα και περιλαμβάνουν: επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ κα, υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για να μην καταλήξουν τόσο άσχημα τα πράγματα, αρκεί να εργαστούν όλοι για αυτό, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα, ο οποίος οφείλει να προκηρύξει νέες εκλογές.

Το βασικό για τον Ντίξον, είναι να κλείσει η Αθήνα μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα της εξασφαλίσει ρευστό και θα αποτρέψει μια χρεοκοπία, μια συμφωνία που δεν θα είναι εύκολη δεδομένων των πολλών σημείων, στα οποία διαφωνούν Ελλάδα και πιστωτές.

Θα πρέπει όπως τονίζει ο Ντίξον, η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και ιδιαίτερα στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι δανειστές να δείξουν με την σειρά τους μεγαλύτερη ελαστικότητα στα εργασιακά ζητήματα.

Στην συνέχεια ο αρθρογράφος παραθέτει τον εξής προβληματισμό: Αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι εφικτή, παραμένουν τρία βασικά ερωτήματα: «Θα καταφέρει ο Τσίπρας να πείσει τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την συμφωνία; Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα ενώ εργάζεται το καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Είναι έτοιμες οι δυο πλευρές-Ελλάδα και πιστωτές- για μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και πιθανώς πάνω από 50 δισ. σε νέα δάνεια;».

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να δώσουν μόνο οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Οι εκλογές και μια εκ νέου επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας τρόπος να διώξει ο Τσίπρας τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα. Επιπλέον μια φρέσκια λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας διάσωσης, θα ενέπνεε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δανειστές σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων, οπότε θα ήταν πιο εύκολο να ρέει το χρήμα μελλοντικά. Αν ο Αλ. Τσίπρας δεν ζητήσει εκ νέου την λαϊκή ετυμηγορία, δύσκολα θα δείξουν εμπιστοσύνη οι πιστωτές για ο,τιδήποτε υπόσχεται, αφού θα ανησυχούν ότι απλώς θα λαμβάνει χρήματα χωρίς να εφαρμόσει το πρόγραμμα» τον��ζει o Nτίξον.