Σφοδρή κριτική σε πολλούς αποδέκτες, εκτός και εντός της χώρας, άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυστηρά μηνύματα έστειλε καταρχήν προς αξιωματούχους των δανειστών, τους οποίους δεν κατανόμασε, αποδίδοντας σε αυτούς την ευθύνη για το γεγονός ότι «δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα της οικονομίας» και η χρηματοδότηση της χώρας μας, παρά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.

«Ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι μία αποτελεσματική διαπραγματευτική τακτική προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τις θέσεις της και να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν είναι αποτελεσματική αυτή η τακτική» τόνισε.

Βολές εξαπέλυσε και προς το εσωτερικό της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «από τη μία πλευρά είναι μια ομάδα που στηρίζει τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας στον τόπο - και κατά επέκταση των πιστωτών - και από την άλλη η κυβέρνηση», ενώ για μία ακόμη φορά άσκησε κριτική στα "συστημικά ΜΜΕ".

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα ρητά «κάποιους από τους εκπροσώπους των πιστωτών» ότι «προσπαθούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ης Φλεβάρη» και διαμήνυσε: «Εμείς σεβόμαστε την απόφαση που υπογράψαμε, το ίδιο περιμένουμε και από τους εκπροσώπους των θεσμών».

«Οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος επιμένουν στην αποτυχία» επισ��μανε, ενώ πρόσθεσε, σχετικά με ΦΠΑ και άλλα μέτρα: « Δεν θα δεχθούμε ακρότητες, όχι μόνο γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές αλλά και γιατί είναι βαθιά υφεσιακές».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι «ο ελληνικός λαός με την επιλογή του στις 25 Ιανουαρίου έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι «έχουμε κάνει το χρέος μας σε αυτή ��η διαπραγμάτευση, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να κάνει το δικό της. Δεν είναι δυνατόν να σκούν επιρροή πρόσωπα που υπονομεύουν με συνέπεια και σχέδιο το κοινό ευρωπαϊκό όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης».

Όπως συμπλήρωσε «οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσης, δεν βοηθούν την ίδια την Ευρώπη. Υψώνουν νέες διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται διάλογος. Προτείνουμε στις δυνάμεις αυτές να συνταχθούν με τις δυνάμεις της Ευρώπης που πιστεύουν πραγματικά σε λύση».

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους παίζουν με την φωτιά και εξωθούν με σχέδιο στην ρήξη. Όσους διακινούν σενάρια εξόδου και ταπείνωσης του ελληνικού λαού, σενάρια ρήξης. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα: Αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν την συμφωνία όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν μπορούν ας σωπάσουν».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα προσέγγισης, «αλλά έχουμε όμως και κόκκινες γραμμές, τις οποίες η ανάγκη και η κοινή λογική μας υποχρεώνουν να μην υπερβούμε».

Όπως ισχυρίσθηκε, «χάρη σε αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε καταφέρει ήδη να κερδίσουμε πολλά. Πρώτα και κύρια έχουμε αναγκάσει να αλλάξει το βασικό σενάριο που είχε δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν 3% για το 2015 και 4,5 % το 2016».

Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι «αφήνουμε πίσω μας την πολιτική της λιτότητας» και ότι «σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν θα αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς ούτε για τη χώρα ούτε για την παράταξη ούτε για τον ελληνικό λαό».

Για να επέλθει ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, επανέλαβε ότι η συμφωνία πρέπει να προβλέπει μικρότερα πλεονάσματα, να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και όχι περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού και να υπάρξει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για να κινηθεί η οικονομία.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα σε «εσωτερικό εχθρό» καθώς, όπως ανέφερε , «ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται και εντός των τειχών, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας στη χώρα μας που υποστήριξε και υποστηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα που ευνοήθηκαν την τελευταία 25ετία και είδαν την εξουσία τους να αυξάνεται κατακόρυφα, με αποκορύφωμα την πενταετία του μνημονίου».

Όπως συμπλήρωσε αυτός ο αγώνας στηρίζεται όχι τόσο από την ίδια την αντιπολίτευση (για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι είναι αποδυναμωμένη) αλλά από τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν και έχουν αναλάβει οι ίδιες την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ για μία ακόμη φορά εξαπέλυσε επίθεση στα ΜΜΕ και επανήλθε στο ζήτημα των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε ότι τους 4 αυτούς μήν��ς η νέα κυβέρνηση έχει κάνει πολλά, απευθυνόμενος «σε αυτούς που στηρίζουν τον μύθο ότι έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και επικαλέσθηκε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, το νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.α .

Εντύπωση προκάλεσε η αυτοκριτική ότι έπρεπε ήδη να επαναλειτουργεί η ΕΡΤ, ενώ κάλεσε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για την καθυστέρηση (σε μια αιχμή που ενδεχομένως στρέφεται κατά της Ζ. Κωνσταντοπούλου, μετά το ζήτημα "κωλυσιεργίας" των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, που προέκυψε πρόσφατα), όπως και η αναφορά του στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.