​Για πιστωτικό γεγονός στις 5 Ιουνίου κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα του Reuters εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της.

Το πρακτορείο επικαλείται κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζει και σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ αν έως το τέλος του μήνα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Μετά την απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ που προέβλεπε αδυναμία πληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων τον Ιούνιο, αλλά και τις δηλώσεις του Ν. Φίλη ότι η κυβέρνηση δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει το Ταμείο αν δεν υπάρξει συμφωνία, τώρα έρχεται και το Reuters να συμφωνήσει με την άποψή αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι όλο και περισσότεροι υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει προτείνει είτε την επιστροφή του 1,28 δισ. από το ΤΧΣ, είτε την απόδοση στη χώρα των κερδών της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ ή ακόμα και την καταβολή της δόσης ύψους 7,2 δισ. προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί σε θέση αδυναμίας πληρωμής.