​Μετά τον Ζ. Κ. Γιούνκερ που τοποθέτησε χρονικά μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και ο κυβερνητικός εκπ��όσωπος εκτίμησε ότι έχουμε μπει πλέον σε τροχιά για την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

«Αυτό σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά. Όπως ξέρετε, σε μία διαπραγμάτευση όταν λαμβάνει χώρα, αυτό θέλει συμφωνία από όλα τα μέρη τα οποία παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Εμείς πιστεύουμε πάντως, ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Ότι έχουμε μπει στην ουσία, στις ράγες, στην κατεύθυνση προς μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, και έχουμε προχωρήσει αρκετά πάνω σε αυτές τις ράγες», είπε στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm και πρόσθεσε:

«Επομένως εγώ, θα μπορούσα να σας το προσδιορίσω χρονικά, λέγοντάς σας ότι ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φτάσουμε σε μια συμφωνία».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις η συμφωνία θα περάσει από την ΚΟ του κόμματος.

«Καταρχήν να σας πω ότι το θεωρώ εξαιρετικά γόνιμο. Και αυτό θα σας το έλεγα αν με ρωτούσατε και στο παρελθόν, όταν ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση, ή ακόμα πιο παλιά… Για εμάς ήταν πάντα μία γόνιμη διαδικασία ο πλουραλισμός των απόψεων, όταν όμως φυσικά καταλήγουν και στο να είναι εποικοδομητικές αυτές οι διαφωνίες και να βοηθάνε στην υλοποίηση των αποφάσεων», είπε, ενώ εξηγώντας το γιατί θα γίνει δεκτή η συμφωνία τόνισε:

«Εγώ πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί μία συμφωνία, η οποία θα εκφεύγει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει στις 25 Γενάρη. Δεν θα φέρει δηλαδή στην Κ.Ο. μία συμφωνία με την οποία θα νιώθει κάποιο μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του ή να βάλει τον εαυτό του, να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί. Όταν έρθει η συμφωνία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που στην ουσία θα ικανοποιούν το σώμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει λαϊκή εντολή και αυτή ενισχύεται από τις δημοσκοπήσεις, καταλήγοντας: «δεν θα χρειαστεί πιστεύω εν τέλει».

Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν πάει στις καλένδες και ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται, ενώ ερωτηθείς για το αν έγινε λανθασμένη εκτίμηση όσον αφορά στο πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα του ΤΧΣ απάντησε:

«Είχαν γίνει εκτιμήσεις. Σε άλλες εκτιμήσεις έχουμε πέσει μέσα, σε κάποιες άλλες υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς το ζήτημα αυτό της αξιοποίησης των πόρων του ΤΧΣ μέσα σε αυτό το πρώτο τετράμηνο δεν έχει καταστεί δυνατόν. Μην αποκλείετε όμως ότι μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει και έναν πυλώνα ότι θα μπορούν να βρεθούν χρήματα και μέσα από την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων του ΤΧΣ το οποίο έχει περάσει τώρα στον ESM. Μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δυνατόν. Μην αποκλείουμε όμως ότι μελλοντικά μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα σε μία τέτοια κατεύθυνση όπως περιγραφόταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».