Διχάζει τη Γερμανία το ενδεχόμενο παροχής ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, την ώρα που το Βερολίνο στέλνει σαφές μήνυμα στη χώρα μας να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκφράστηκε υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, με την προϋπόθεση προηγουμένως η χώρα να έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Ο ίδιος, παράλληλα απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη μια έξοδος της Ελλάδας, τονίζοντας σε συνέντευξή του στη BIld: «Μία ελληνική έξοδος δεν θα ήταν μόνο πολύ επικίνδυνη οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Κανένας δεν θα είχε εμπιστοσύνη πλέον στην Ευρώπη αν διαλυόμασταν με την πρώτη μας κρίση».

Στο θέμα αναφέρθηκαν σήμερα και η Die Zeit με δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γκάμπριελ φέρνει στο προσκήνιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», η Frankfurter Allgemeine Zeitung με ανάλογο τίτλο αλλά και το Spiegel το οποίο σημειώνει χαρ��κτηριστικά: «Ο Γκάμπριελ προσελκύει την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

Σε δύο στρατόπεδα το κόμμα της Μέρκελ

Σε όλες τις αναφορές του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται και η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, σε αυτές τις συζητήσεις, με αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ.

Ο Κάουντερ δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα προχωρήσουν στον συμφωνημένο δρόμο».

«Xάσμα» και στον κυβερνητικό συνασπισμό

«Οι διαφωνίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) του Γκάμπριελ και του CDU για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού» σχολιάζει η Zeit.

Χαρακτηριστική της διαφορετικής στάσης των δύο κομμάτων είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών τους.

Ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), αδελφό κόμμα του CDU, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel: «Στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του CDU/CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Αν δεν επιμείνουμε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, προκαλούμε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση. Αυτή η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το αν τελικά η Ελλάδα αποχωρούσε» από την ευρωζώνη, είπε στο Spiegel.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ επεσήμανε ότι η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel.

«Μερικοί στο CDU και το CSU έχουν πειστεί από την αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία δεν θα πρέπει να κλε��νουμε τα μάτια στην πραγματικότητα» είπε ο Σνάιντερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.