Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ απέρριψε τη σκέψη που εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης περί ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ.

Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν ρωτήθηκε αναφορικά με τον προβληματισμό του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέδριο του περιοδικού Economist ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την σκέψ�� ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και ότι θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί μεταθέτοντας την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.

Εκφράζοντας την άποψη του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η Φον Τιζενχάουζεν διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό αφορά την ΕΚΤ και την Ελλάδα και για αυτό δεν πρόκειται να το σχολιάσει.

Στη συνέχεια υπενθύμισε όμως τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και η ισχύ της οποίας επαναβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι όλων των δανειστών της.

Αναφορικά με την ΕΚΤ η εκπρόσωπο�� του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε σε δηλώσεις της ίδιας της τράπεζας.

Αν η Ελλάδα δεν επέστρεφε τις δόσεις προς την ΕΚΤ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 11 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να προμηθευτούν άμεσα χρήματα από την ΕΚΤ, επειδή αυτή δεν δέχεται πλέον ως εγγύηση ούτε ομόλογα του ελληνικού κράτους, ούτε και εγγυημένα από το Δημόσιο τραπεζικά ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται με δάνεια έκτακτης ανάγκης (ELA) που παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ σχηματίσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να επιστρέψει το χρέος της προς αυτή, θα πρέπει να σταματήσει να παρέχει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης. Αυτή η περίπτωση θα προέκυπτε, κατά γερμανική ανάγνωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα επέστρεφε τις οφειλόμενες δόσεις προς την ΕΚΤ, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί.