Αύξηση του ΦΠΑ αλλά μετά τον Σεπτέμβριο, ακόμη και στα νησιά, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι για ορισμένα προϊόντα θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν είναι κακό να υπάρξει ένας εναρμονισμός και εξορθολογισμός του ΦΠΑ» που θα αφορά όλη την Επικράτεια.

Όπως πρόσθεσε, θα προβλεφθεί ένα απλό ηλεκτρονικό σύστημα, όπου οι νησιώτες θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους και μέσω αυτού θα απολαμβάνουν επιστροφή της διαφοράς του ΦΠΑ, Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν θα αφορά την αγορά… γούνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξαιρεθούν τα είδη πολυτελείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης συνέδεσε μάλιστα την αύξηση του ΦΠΑ με την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πιο γρήγορα τη διαπραγμάτευση. «Όμως όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκ��λο» , χαρακτηρίζοντας «πληγή και αγκάθι για τη διαπραγμάτευση» το ίδιο ζήτημα.

Σχετικά με τον αποκαλούμενο «φόρο διανυκτέρευσης» σε ξενοδοχεία, απέκλεισε την οριζόντια επιβολή του και δήλωσε ότι πιθανώς θα εφαρμοσθεί μία προοδευτική κλίμακα επιβολής για τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων και όχι για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων.

Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι.

Απάντηση ΝΔ στην… απάντηση Βαρουφάκη

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ και Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «τα νησιά του Αιγαίου και ο Τουρισμός μας θα πληρώσουν πολύ ακριβά τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, τη διαλυτική ασάφεια και τη διάψευση των ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε».

Όπως υποστήριξε «ο Υπουργός Οικονομικών, o κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε, απαντώντας σήμερα στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή, δύο πράγματα:α. Την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, β. Την επιβολή νέων και πρόσθετων φόρων στον Τουρισμό, στην εστίαση και στα καταστήματα στα νησιά του Αιγαίου» και χαρακτήρισε τις συνέπειες «ολέθριες».

Ο κ. Κόνσολας α��έφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι «η τοπική οικονομία των νησιών θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων στα νησιά θα εκτοξευθεί στα ύψη μαζί με τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών», ενώ η «ανταγωνιστικότητα και η δυναμική του Τουρισμού μας θα μειωθούν, το τουριστικό μας προϊόν θα γίνει πιο ακριβό και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές» .