«Το πηγάδι της ευρωπαϊκής συμπάθειας για την Ελλάδα στερεύει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters, όπου τονίζει -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης «έκαψαν» τους φίλους και υποστηρικτές τους στη Γηραιά Ήπειρο.

«Οταν ο ριζοσπάστης αριστερός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου έγινε για λίγο καιρό το ίνδαλμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Περίπου 100 ημέρες μετά η συμπάθεια για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σχεδόν στερέψει. Ιδεολογικές διατριβές, αντικρουόμενες δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και άκαμπτες διαπραγματευτικές τακτικές “έκαψαν” πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς που αρχικά ήταν θετικά διακείμενοι απέναντι στους “νεοφερμένους” στην Αθήνα» τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο από χώρα του Νότου που δηλώνει ορθά κοφτά πως «με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν, κανείς δεν θέλει πλέον να συνδεθεί με τους Έλληνες».

Το Reuters αναφέρεται στην αρνητική στάση που κρατούν οι κυβερνήσεις σε Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ τονίζει πως στην Ισπανία ακόμη και οι αριστεροί του Podemos παίρνουν «σταδιακά αποστάσεις από τις ουτοπικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
reuttt.jpg

Παράλληλα, αναφέρει πως στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπέστησαν σκληρή λιτότητα μετά την οικονομική κρίση του 2008, σε συνδυασμό με μια επίμονη αποφασιστικότητα να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ «υπάρχει ακόμη λιγότερη συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ηγέτες του».

«Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάν��ας Σάντζιους, είπε ότι οι ελληνικές απειλές για χρεοκοπία ή αναδιάρθωση χρέους είναι πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα του, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ο μισός και η μέση σύνταξη το ένα τέταρτο απότι στην Ελλάδα. Αλλά και η Λετονία αντιτίθεται σε όποιες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα με έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών να σημειώνει “πρέπει να υπάρχει η ίδια, ίση συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες”» επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο.