​Μπορεί οι διεθνείς αναλυτές κατά καιρούς να έχουν εμπνευστεί από το αρχαίο δράμα και την αρχαία κωμωδία, για να περιγράψουν την ελληνική κρίση, όμως ο αναλυτής Μπράιαν Τζέικομπσεν της Wells Fargo, παρομοίωσε την κατάσταση της Ελλάδας με το αμερικανικό ριάλιτι «The Kardashians».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σαν το σόου ''The Kardashians''. Στην αρχή ήταν δημοφιλές και ενδιαφέρον, αλλά τώρα πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν βαρεθεί και θεωρείται ξεπερασμένο», είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και συνέχισε προσπαθώντας να εξηγήσει την παρομοίωση αυτή:

«Όσοι μετέχουν στην αγορά έχουν αναγνωρίσει, πλέον, ότι ακόμη και αν η Ελλάδα αποφασίσει να χρεοκοπήσει έναντι ορισμένων οφειλών της ή να αναβάλει τις πληρωμές που έχει να κάνει, όλα αυτά δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη ή την παγκόσμια οικο��ομία. Οι μόνοι που θα πληγωθούν θα είναι οι Έλληνες».

Ο κ. Τζέικομπσεν αναφέρει, ότι μπορεί στο Eurogroup της Δευτέρας να μην υπήρξε απόφαση, όμως είναι εμφανής η αλλαγή κλίματος που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια σύγκλιση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σε διάφορα ζητήματα.

Ο Εvariste Lefeuvre, επικεφαλής οικονομολόγος της North America, σημειώνει στο άρθρο του CNBC ότι «είναι σημαντικό πως έχει αλλάξει ο τόνος των συναντήσεων. Οι ελληνικές Αρχές μιλούν περισσότερο για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ενώ από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί της Ευρωζώνης ζητούν τουλάχιστον μια ισορροπία στον προϋπολογισμό της Ελλάδας».

Όπως τονίζουν ξένοι οικονομικοί αναλυτές, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά οικονομικό, καθώς όπως λένε μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να δώσει πολλά περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ από τη δόση που κατέβαλε σήμερα.

«Κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα και τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική», λέει ο Μπιλ Άνταμς, ανώτερος οικονομολόγος της PNC Financial Services, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Longview Economics τονίζει:

«Ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να προχωρήσουν μπροστά. Περάσαμε πολύ χρόνο με την Ε��λάδα».

Πάντως ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος του κόσμου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση με μια χρεοκοπία και σε ακόμη καλύτερη με ένα Grexit. Η μερίδα του λέοντος του ελληνικού χρέους έχει περάσει σε κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, επομένως δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης. Σίγουρα, θα δούμε μια αντίδραση της αγοράς από ένα Grexit, αλλά εάν πέσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσωπικά θα είμαι ένα επιθετικός παίκτης», σημειώνει ο επικεφαλής της SAFANAD, Τζον Ρούτλετζ.