Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ενώ θα μετάσχει και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε ώστε ο υπουργός να προωθήσει την «ανάπτυξη καλών σχέσεων με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο μεταξύ της Ελλάδας και ��ης Τουρκίας».

Ευχήθηκε επίσης, οι επαφές που θα έχει ο υπουργός στην Τουρκία, να στεφθούν με επιτυχία και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε το έργο της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκανε λόγο για «βάλσαμο στην ψύχη των Ελλήνων». Υπογράμμισε το διάλογο που προωθεί το Πατριαρχείο με τόλμη, σύνεση και σοφία, με άλλες Εκκλησίες».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «έδωσε τη στήριξή του, για τη συνάντηση που θα οργανωθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην Αθήνα, για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή» είπε ο υπουργός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και μίλησε για «ολόθυμη συμπαράσταση του υπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο».

«Είναι ενίσχυση και ενθάρρυνση για μας, το να έχουμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβερνήσεως» είπε.