​Διευκρινίσεις όσον αφορά στην… πέμπτη αξιολόγηση που αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση Τσίπρα – Γιούνκερ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η αξιολόγηση θα αφορά αυτό πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουμε και πάνω σε αυτά που θα εφαρμοστούν. Αυτά θα αφορά η αξιολόγηση», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τη λαϊκή βούληση, ενώ πρόσθεσε ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται από την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ειδικά για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε ότι έχει διατυπωθεί η ανάγκη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να γίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, πρόσθεσε όμως ότι το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχει παρουσιαστεί στον κοινωνικό διάλογο και θα πάει στη Βουλή για έγκριση από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη και για το ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσουν για μείωση συντάξεων.

«Θέση μας είναι η συμφωνία να έρθει το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Αν τη Δευτέρα στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει κοινή δήλωση για εμάς θα ήταν το βέλτιστο».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, ενώ για το πολυνομοσχέδιο, δεν απέκλεισε να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και τη Δευτέρα.

Το θέμα του χρέους, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη θα τεθεί αργότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, ύψους 14 δισ. ευρώ.

«Τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα είναι οριζόντια και θα έχουν στόχο την αναδιανομή», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το non paper της κυβέρνησης που αποκάλυπτε διαφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ και δεν απέκλειε τη ρήξη είπε:

«Δεν πρέπει να υπάρχει προσδοκία των θεσμών ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω σε όλα. Πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το κάνει η ελληνική πλευρά, αλλά πρέπει να γίνει και από την άλλη πλευρά».