​Τις 100 πρώτες μέρες του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών παραθέτει σε άρθρο του το αμερικανικό CNBC.

«Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να είναι στη δουλειά μόλις για τρεις μήνες, αλλά σε αυτό το διάστημα σπάνια δεν ήταν πρωτοσέλιδο. Στις 100 μέρες από την εκλογή του αριστερού κόμματος του στην εξουσία, ο αντισυμβατικός υπουργός δεν είχε χρόνο να πάρει ανάσα, διασχίζοντας την υφήλιο και κάνοντας επισκέψεις από την Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο στις όχθες της λίμνης Κόμο», αναφέρει το δίκτυο, το οποίο χαρακτηρίζει τον κ. Βαρουφάκη «Μαρξιστή οικονομολόγο».

Κάνει μάλιστα και ιδιαίτερη αναφορά στο ξεχωριστό του στυλ τονίζοντας:

«Με τα πιο ανεπίσημα, ανοιχτά στο λαιμό, πουκάμισά του, ο Βαρουφάκης φάνηκε σαν μια ανάσα δροσιάς από τους βαρετούς γραφειοκράτες που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Ο 54χρονος συγγραφέας και καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας δεν έχασε καθόλου χρόνο στην προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης στο διεθνές προσκήνιο, ζητώντας το τέλος των μέτρων λιτότητας.

Λίγες μέρες αφού τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών (κάτι σαν δηλητηριασμένο δισκοπότηρο με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας) ξεκίνησε μεγάλη περιοδία στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις μέρες για να προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές να επαναδιαπραγματευτούν τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά στο χρέος.

Παρόλα αυτά, οι ελπίδες του γρήγορα διαψεύστηκαν και η Ελλάδα κλήθηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το δάνειο των 240 δισ. ευρώ».

Το CNBC καταλογίζει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών λανθασμένη διαπραγματευτική τακτική κι θεωρεί ότι αυτό ήταν και η αιτία που αποξενώθηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Ο Βαρουφάκης γρήγορα έκανε όνομα για τους λυρικούς, παθιασμένους λόγους του στην Ελλάδα όμως η παράτολμη διαπραγματευτική τακτική του τον αποξένωσε αρκετά από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου και οι δυο πλευρές θεώρησαν ότι ο ένας ήταν προσβλητικός προς τον άλλο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο περίφημο… μεσαίο δάχτυλο που φέρεται να ύψωσε ο Γ. Βαρουφάκης στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το 2013, ενώ με νόημα τονίζει ότι «όταν το #fingergate σταμάτησε να είναι trend στο twitter, ένα άλλο σκάνδαλο έκανε την εμφάνισή του στα πρωτοσέλιδα: η φωτογράφιση του Έλληνα υπουργού με τη γυναίκα του, Δανάη Στράτου για το Paris Match».

Το CNBC κάνει επίσης αναφορά στα δημοσιεύματα περί παραίτησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να… ανασχηματίσει την διαπραγματευτική ομάδα, παραγκωνίζοντας τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά διατηρώντας τον στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Στον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνεται επίσης και η επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια, και καταλήγει:

«Ο Βαρουφάκης βγήκε αλώβητος, αλλά το αν θα καταφέρει να επιβιώσει τα χτυπήματα και τους... μώλωπες της ταραχώδους πολιτικής ζωής στην Ελλάδα μένει να το δούμε. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως ο Βαρουφάκης είχε θέσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Αν οι αναφορές αυτές είναι αλήθεια ή όχι, αν ο Βαρουφάκης φύγει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και από τη δημόσια ζωή, η Ελλάδα θα γίνει πιο φτωχή, ίσως σε περισσότερους από έναν τρόπους».