Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η χθεσινή επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ έχει ως σημείο αναφοράς την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να «γεφυρώσει» το χάσμα που άρχισε να διαφαίνεται ότι την χωρίζει με τη θέση του Ταμείου επί του ελληνικού προβλήματος.

Μπορεί η Αθήνα να «ποντάρει» πολλά στην πίεση που φέρεται να ασκεί το ΔΝΤ για νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όμως την ίδια στιγμή γνωρίζει πως το Ταμείο έχει στην πραγματικότητα αφήσει ελάχιστα έως μηδαμινά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τις κόκκινες γραμμές που το ΔΝΤ θέτει.

Αυτές είναι:

1) συνολική συμφωνία-πακέτο,

2) δέσμευση για βαθιές- και ως ένα σημείο επώδυνες- αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό,

3) επιβολή επιπλέον φοροεισπρακτικών μέτρων για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα,

4) ολοκλήρωση της συνήθους διαδικασίας αξιολόγησης των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτά είναι τα προαπαιτούμενα που έθεσε εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός της έθεσε το θέμα της ανάγκης απομείωσης του δημόσιου χρέους αλλά και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Πρέπει να γίνουν όλα βήμα-βήμα και γρήγορα» φέρεται να του διαμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ εμμένοντας την ίδια στιγμή στην θέση της ότι αν η Αθήνα θέλει να προσδοκά λύσεις στα δύο μέτωπα της ρευστότητας και του χρέους, πρέπει πρώτα να τρέξει τις ανωτέρω προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα μη καταβολής των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο στην Γενική Διευθύντρια του Ταμείου ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση συμφωνίας άμεσα.

Από την πλευρά του Ταμ��ίου, η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ εκλαμβάνεται μέχρι στιγμής ως μία ακόμα κίνηση εκ μέρους της Αθήνας να προσεγγίσει τις κόκκινες γραμμές που θέτουν ΔΝΤ και Βρυξέλλες: η πρώτη και κύρια είναι αυτή που κάνει λόγο για μία συνολική συμφωνία πακέτο και όχι μία ενδιάμεση συμφωνία που επαναλάμβανε μονότονα μέχρι πρότινος ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής μέχρι πιο σημείο έχει επιτευχθεί σύγκλιση, μετά και την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ, στις υπόλοιπες κόκκινες γραμμές που θέτουν οι πιστωτές στην Αθήνα.