​Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπιστώνει πρόοδο στις διαβουλεύσεις Ελλάδας και δανειστών. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι στο Brussels Group γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» για το ελληνικό ζήτημα και ότι στόχος είναι η επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας» με την Ελλάδα.

Βέβαια, ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογράμμισε χθες πως η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο και πως η ευρωζώνη έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει plan Β για τη χώρα μας, απάντησε ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε έκβαση, ωστόσο σημείωσε ότι επιδιώκεται η εξεύρεση λύσης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι η ΕΚΤ είναι αν��ξάρτητη και αποφασίζει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA.

Να σημειώσουμε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκινά σειρά επαφών την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το μπαράζ επαφών θα ξεκινήσει από το Παρίσι, όπου στις 6 Μαΐου ο Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας, E. Μάρκον και τον πρωθυπουργό M. Βαλς.

Στις 7 Μαΐου ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντ��θεί με τον Β. Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ. Στις 8 Μαΐου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί στη Ρώμη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.