Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα χάσει από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επιμένει στην άποψη ότι η ρήξη δεν θα πρέπει να τρομάζει την Ελλάδα αλλά τους εταίρους της.

«Αν η Ελλάδα μπορεί και έχει εναλλακτικές λύσεις, δεν ισχύει κάτι ανάλογο για την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια ΕΕ, η οποία παραπαίει, από μια εναλλακτική προοδευτική Ελλάδα θα είναι πελώρια και μπορεί να αποδειχθούν μη αντιμετωπίσιμα και ανυπέρβλητα. Οι κάλτσες ξηλώνονται ακόμα και από έναν πόντο. Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την ΕΕ που θα ��πιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση» τονίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, «συνιστούν τη Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, στο σύνορο τριών ηπείρων, το πολιτικό και γεωστρατηγικό βάρος της χώρας μας είναι κρίσιμο και το γεωπολιτικό κενό της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα θα είναι τραγικό».

Ο κ. Λαφαζάνης κάνει λόγο για οικονομική στασιμότητα στην «άτεγκτη Γερμανική Ευρώπη» και σημειώνει ότι η προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα «μπορεί να είναι το πρώτο βήμα και μιας μεγάλης ανατρ��πής στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τον στόχο να καταστεί η Ελλάδα πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι η χώρα μας πρέπει να ανοίξει πολυδιάστατους ορίζοντες οικονομικών και πολιτικών σχέσεων που θα διαμορφώσουν ερείσματα στη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική, τον Αραβικό κόσμο και τη ζώνη της Αφρικής.

Παράλληλα, «αδειάζει» τον Πάνο Καμμένο τονίζοντας πως η Ελλάδα «απορρίπτει τη διχοτομική και υποτελή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Τουρκία είτε και με τους δύο από κοινού».

Τέλος, μιλώντας για τον ρωσικό αγωγό, ο υπουργός κάνει λόγο για μεγάλο οφέλη για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι θα φτάνει στα σύνορα με τα Σκόπια και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω της Μαύρης Θάλασσας.