Συνεχώς αυξανόμενες θα είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από την Συρία, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Οι εκτιμήσεις από παντού, προσέθεσε, είναι ότι για τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, που είναι ίσως και πάνω από δύο εκατομμύρια, εξαντλείται η προσδοκία επιστροφής στην πατρίδα τους, λόγω των εξελίξεων σε αυτή, και θα προσπαθήσουν να εισέλθουν σ��ην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι το πρώτο βήμα για πολλούς από αυτούς.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, είπε ο κ. Δρίτσας, δεν είναι συγκυριακό και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015, όπως ισχυρίζεται η κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πως η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πολλά θετικά σημεία. Η χώρα, είπε, πήγε καλά προετοιμασμένη στη σύνοδο και σε αυτό βοήθησαν οι ηγεσίες του Λιμενικού Σώματος, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο τριπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης για τα προγράμματα «ΤΡΙΤΩΝ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», είναι σημαντική απόφαση, όπως και η απόφαση με την οποία άνοιξε ένα μικρό παράθυρο στον τομέα της αναλογικής υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών και που προβλέπει μεταφορά κάποιων από αυτούς σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε.