Ολομέτωπη επίθεση εξαπολύει ο Economist στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη, στον οποίο ασκεί δριμεία κριτική τόσο σε θέματα ουσίας, για την διαπραγμάτευση, όσο και σε θέματα δημόσιας εικόνας, για το στιλ και τις προσωπικές του συνήθειες.

Το βρετανικό περιοδικό όμως καταλογίζει στον κ. Βαρουφάκη και ότι δεν είναι ένθερμη η στάση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Σχεδόν κάθε πρόσφατος έλληνας υπουργός Οικονομικών υπήρξε καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, πριν λάμψει ως πολιτικός. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έγινε μια παγκόσμια διασημότητα, προς ενόχληση πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ- του αριστερού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία» ξεκινάει το άρθρο του ο Economist.

Όπως προσθέτει, «για τους επικριτές του, το στιλ ζωή του- οδηγεί μια γρήγορη μοτοσυκλέτα, ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνάει τα σαββατοκύριακα του στη βίλα της γυναίκας του σε ένα νησί- είναι επικίνδυνα όμοιο με αυτό των ελλήνων πλουσίων, τους οποίους ο Γιάνης Βαρουφάκης λοιδορεί για φοροδιαφυγή και συσσώρευση πλούτου στο εξωτερικό».

Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται και στις ενδυματολογικές επιλογές του. «Ο ενδεδυμένος με δερμάτινο μπουφάν κ. Βαρουφάκης, δεν είναι, επίσης, ιδιαίτερα συμπαθής και στους συναδέλφους του της ευρωζώνης. Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων π��υ απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας».

Κυρίως όμως του καταλογίζει απροθυμία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζει και την εσωτερική λειτουργία της κυβέρνησης:

«Ο διχασμός εντός της οικονομικής ομάδας, επίσης δεν βοηθά. Όσο και αν φαντάζει απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης συχνά απουσιάζει σε διεθνή συνέδρια. Κατά την απουσία του αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιά��νης Δραγασάκης, ο οποίος είναι «κοντά» στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι στον Γιάνη Βαρουφάκη».

Ο Economist υπενθυμίζει επίσης ότι στους ανώτερους αξιωματούχους των θεσμών, ο κ. Βαρουφάκης τους έχει απαγορεύσει να συσκέπτονται στο υπουργείο οικονομικών στην Αθήνα και υποστηρίζει ότι «φαντάζει απίθανο για την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της εντός του μηνός». Για τον ίδιο λόγο αναφέρει ότι ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με «τελευταίο τέχνασμα να υποχρεώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους δημόσιους φορείς, να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην κεντρική τράπεζα».

Καταλήγει όμως το άρθρο με υπαινιγμό ότι στην πραγματικότητα είναι απρόθυμος να δεσμευτεί για την Ελλάδα στην ευρωζώνη:

«Αλλά χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεμείνει από ρευστό και δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ορισμένοι “ψιθυρίζουν” ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Βαρουφάκης, δείχνει μια έλλειψη δέσμευσης στο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ένας συνάδερφος του καθηγητής οικονομικών, το έθεσε ως εξής : “Aντίθετα από τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει είναι το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού”».