​Νέα προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αν και σύμφωνα με τον κ.Σόιμπλε η Ελλάδα ήταν «στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου», τελικά η χώρα συνέχισε σε διαφορετικό μονοπάτι και έφτασε στην σημερινή δύσκολη κατάσταση.

«Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για το ποιες χώρες εφάρμοσαν με τον καλύτερο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές ήταν οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Κύπρος και η Ελλάδα. Όλες επέτυχαν μια πολύ καλή ανάκαμψη. Αυτό πολλές φορές δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο θέλουν οι πολίτες, αλλά και πάλι υπάρχει πρόοδος. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε σταθερή εξέλιξη στην Ελλάδα. Μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα βρισκόταν στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη, κάτι που εξέπληξε πολλούς. Θα έπρεπε να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι», είπε ο κ.Σόιμπλε .

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα, αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς, λέγοντας πως έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Το πρόγραμμα παρατάθηκε δύο φορές. Η τρέχουσα παράταση είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και έχουν χρόνο μέχρι τότε. Πρέπει να ληφθεί απόφαση μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν η Ελλάδα θέλει να κάνει χρήση των πόρων, που είναι ακόμα διαθέσιμοι από το πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Ο κ.Σόιμπλε επισήμανε ακόμα πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη μακροπρόθεσμα δεν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η ανταγωνιστικότητα.

«Το πρόβλημα είναι ότι εμείς στην Ευρώπη πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, από τη στιγμή που ο ρυθμός προσαρμογής είναι πολύ αργός. Η πραγματική πρόκληση δεν είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά να κάνουμε κάθε χώρα ανταγωνιστική. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα» σημείωσε.

BINTEO STAR