​Δεκτή έκανε την τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του «κουκουλονόμου» ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πλέον οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να «ξηλωθούν» σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.

Ο ��πουργός παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια είπε πως «η θέση μου είναι ότι η σχετική ρύθμιση πρέπει να καταργηθεί εκτός από την χρήση κουκούλας για ληστεία. Είναι η μόνη περίπτωση με κακούργημα. Η διατήρηση ως επιβαρυντικής περίστασης της κάλυψης προσώπου ή αλλοίωσης προσώπου στην ληστεία μπορεί να έχει προληπτική δύναμη».

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, τα αδικήματα απρόκλητης σωματικής βλάβης, βαριάς σωματικής βλάβης, διατάραξης κοινής ησυχίας και διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών θα τιμωρούνται το ίδιο είτε ο θύτης φοράει κουκούλα είτε όχι.

Ωστόσο, ο υπουργός αρνήθηκε να κάνει αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία για την κατάργηση της λήψης DNA από συλληφθέντες, εξηγώντας ότι «πρέπει να είναι υποχρεωτική η λήψη του γενετικού υλικού. Να γίνεται όμως με τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τεχνικό σύμβουλο και η λήψη να γίνεται με διάταξη εισαγγελικού οργάνου».