Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης τ��ν μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας παρουσίασε ηΤασία Χριστοδουλοπούλου, σε πολύωρη ειδική συνεδρίαση του δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Σύμφωνα με την ίδια, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν και ξεκινά άμεσα η υλοποίησή τους είναι:
Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες-μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ΄αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.
Μεταφορά των προσφύγων–μεταναστών σε όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.
• Για τη μεταφορά των μεταναστών–προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.
• Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ
Ίδρυση οκτώ αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).
Πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν
Εκτύπωση φυλλαδίου σε πέντε γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην στήριξη των προσπαθειών αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημείωσε πως θα έχει σύσκεψη και με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας.