​«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία αναμένει από την Αθήνα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ που αποτελεί και το ουσιαστικό στοιχείο της δύναμής της». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως είπε ο κ.Σχοινάς, η χθεσινή συνάντηση αφορούσε τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως ελλείψει συγκεκριμένων πληροφοριών δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί. Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, το βασικό ζητούμενο είναι να γίνει σεβαστή η κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και τη λειτουργία της αγοράς της ενέργειας στην Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ κάθε διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτη.

Σε σχ��ση με το ενδεχόμενο «παράκαμψης» τουρ ωσικού εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, μέσω της δημιουργίας στην Ελλάδα αγροτικών επιχειρήσεων ρωσικής ιδιοκτησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση εν γνώσει της Επιτροπής, ενώ επισήμανε ότι ο όγκος των φρούτων και των λαχανικών που εξήγαγε η Ελλάδα πριν από το εμπάργκο στη Ρωσία είναι μάλλον περιορισμένης σημασίας.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-θεσμών με αφορμή το χθεσινό Euro Working Group, o κ.Σχοινάς εκτίμησε ότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου.