«Ελλάδα: Γερμανία πλήρωσε μας 278,7 δισ. ευρώ ακριβώς» τιτλοφορείται το άρθρο της Liberation για την χώρα μας, το οποίο συνοδεύεται από γελοιογραφία που θα συζητηθεί και στην οποία απεικονίζεται ο Τσίπρας να ζωγραφίζει τη σβάστικα στο τραπέζι της Μέρκελ.

Η γαλλική εφημερίδα, στο άρθρο που υπογράφει ο Ζαν Κατρεμέρ, αναφέρεται στον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Δημήτρη Μάρδα και την ανακοίνωσή του στη Βουλή ότι υπολογίστηκαν σε 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ ακριβώς οι πολεμικές αποζημιώσεις που η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στην Ελλάδα.

Σημειώνοντας ειρωνικά πως τα σεντ δεν υπο��ογίστηκαν από τη χώρα μας, ο αρθρογράφος της Liberation τονίζει: «Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους επί του παρόντος ανήκει στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ (251,5 δισ. από 321 δισεκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται λοιπόν για μία απρόσμενη ανακοίνωση που δείχνει oτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το Βερολίνο, μία διαμάχη που κρατά 70 χρόνια. Μέσα σε τρεις μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μοιάζει να μην έχει μάθει και κατανοήσει τίποτα».

libeation.jpg
Το άρθρο παραθέτει την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της καγκελαρίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που έκανε λόγο για ανόητη κίνηση, ενώ στη συνέχεια μιλά για «παράλογη απαίτηση της Ελλάδας» και υπογραμμίζει πως μια τέτοια διεκδίκηση «έρχεται σε αντίθεση με όλη τη δομή της κοινότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε λίγο γρήγορα σε τι βαθμό έχει επωφεληθεί η Ελλάδα από την Ένωση».

«Μήπως πιστεύουν σοβαρά ότι εάν η Γερμανία είχε καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η Ευρώπη θα ήταν σήμερα σε ειρήνη και η Ελλάδα πλούσια; Έχει ξεχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη της χρεοκοπία, καμία από τις οποίες δεν οφειλόταν στο εξωτερικό» προσθέτει ο Κατρεμέρ και καταλήγει: «Το να συντηρούν τους Έλληνες σε μία διαρ��ή θυματοποίηση δεν είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν να τους παρέχουν. Ακόμα περισσότερο, με το να επιστρέφουν στη λογική οδόντα αντί οδόντος, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, επαναφέρουν μία παλιά τάξη πραγμάτων, αυτή που είχε διχάσει επανειλημμένως τη γηραιά ήπειρο, και είχε σχεδόν οδηγήσει στην καταστροφή της».