Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη ο Πάνος Καμμένος στο STAR και την εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με κόστος 500 εκ. ευρώ, παρουσίασε έγγραφο ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο η απόφαση έχει ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, «το κυβερνητικό συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποδέχεται ομοφώνως την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας» (ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τότε).

Η εισήγηση προβλέπει τα εξής:

-Τη μεμονωμένη ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής – ΕΜΖ και αναβάθμιση/ Ολοκλήρωση νέων επιχειρησιακών συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών ΑΦΝΣ P-3Β του ΠΝ» κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.3978/11 και του άρθρου 76 του Ν.3883/10.

-Το τελικό κόστος του υποπρογράμματος μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξη, να καθοριστεί στο στάδιο των διαπραγματεύσεων , συναρτήσει του βαθμού ενσωμάτωσης/ ολοκλήρωσης νέων αισθητήρων καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη συμπίεση των τιμών κάτω από τα 350.000.000 ή/ και μέσω της επέκτασης του προγράμματος.

Η απόφαση υπογράφεται από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και τον πρώην υπουργό Διοικητι��ής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τη συμφωνία έπρεπε ή να την αρνηθούμε ή να την υπογράψουμε. Εμείς την υπογράψαμε και πληρώσαμε την πρώτη δόση γιατί η πληρωμή θα πάει μέχρι το 2022. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να ��ην έχει αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και δεν μπορούσε να επιτρέπει τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από το Αιγαίο με νατοϊκή σημαία» ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης γι’ αυτό και την εφαρμόζει.

«Ήταν μια σωστή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που ήρθαμε να την υπογράψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά το γιατί «πήγαμε» απευθείας στους Αμερικάνους για την αναβάθμιση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως δεν αποτελεί απευθείας ανάθεση αλλά διακρατική συμφωνία: «Η απόφαση αυτή πείραξε τους εμπόρους όπλων γιατί είναι μια συμφωνία που δεν έχει μίζα. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος ενώ οι εργασίες γίνονται στην ΕΑΒ».

394x540_881822da07c3f265ed853e96f58dff61.JPG09fa1d44e8706cd0e0b10f96119116b0.JPG33a010bb42d1cbf69756b5c16039a054.JPG