​Εβδομάδα των Παθών ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση με κρίσιμες επαφές που στόχο έχουν την… Ανάσταση και την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ανοίξει επιτέλους τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και θα χαλαρώσει τον κλοιό που σφίγγει τον λαιμό της κυβέρνησης.

Η αρχή γίνεται σήμερα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να συναντάται με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.

Στόχος είναι να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγ��άτευση, ενώ ενδεικτικό της σοβαρότητας της συνάντησης αυτής, είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με το Mega, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, στη συνάντηση θα είναι και ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού Βαρουφάκη – Λαγκάρντ κλείστηκε έπειτα από τηλεφώνημα του Έλληνα υπουργού, ο οποίος ζήτησε τη συνάντηση. Κι εκείνη, παρότι είναι Πάσχα, δεν του το αρνήθηκε και θα τον δεχθεί σήμερα το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον).

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ φαίνεται να κρατά την πιο σκληρή στάση έως τώρα στη διαπραγμάτευση, εγείροντας απαιτήσεις για το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ο κ. Βαρουφάκης λοιπόν σήμερα, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, ώστε να πείσει την κα Λαγκάρντ ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της λίστας που έχει αποστείλει στους δανειστές, με στόχο να προχωρήσει η διαπραγμάτευση λίγο γρηγορότερα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 9 Απριλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ την δόση, ύψους 448 εκατ. ευρώ, χρήματα που όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, έχουν βρεθεί.

Πάντως, από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων φαίνεται ότι τα σημάδια είναι θετικά, μιας και πηγές των Βρυξελλών έκαναν λόγο για συμφωνία εντός της εβδομάδας στο EuroWorking Group της 8ης και 9ης Απριλίου και για σύγκλιση σε αρκετά θέματα.

Η συμφωνία αυτή, αν επιτευχθεί, θα ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο και τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου και θα εξεταστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πιθανόν να υπάρξει μια νέα συμφωνία.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, κάτι που όπως έχει γράψει και στο star.gr δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο οποίος χαρ��κτήρισε στην Hannover Allgemeine Zeitung, «απαράδεκτο ο Έλληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική, με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια».