Διάσταση απόψεων για τη δημιουργία του χρέους μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανέδειξε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών έδειξε να μη συμφωνεί με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο όσο δεν έχει ε��εγχθεί και δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει ερώτημα ποιο τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο» είπε στη συνεδρίαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Γιάνης Βαρουφακης μίλησε με όρους αγοράς, εξηγώντας πώς δημιουργείται το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθόλα νόμιμα και πώς προέκυψε η κρίση χρέους.

«Σύμφωνα με τη Eurostat, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά, ήταν νόμιμος ο τρόπος που τα κοινοβούλια παραπλανήθηκαν όχι μόνο εδώ, δεν το ανακαλύψαμε εμείς εδώ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όμως ο Υπουργός Οικονομικών κράτησε αποστάσεις και από την απόφαση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και η αποτυχία της δικαιοσύνης να αποκαθίστανται από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιτροπή τώρα, θα έπρεπε να έχει επέμβει η δικαιοσύνη» επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άφησε τίποτα αναπάντητο από όσα υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Έχει πάντα ενδιαφέρον να ακούς οικονομολόγους να μιλούν νομικά. Ακόμη και το τυχόν νομιμοφανές χρέος δεν είναι πάντως ηθικό» τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Την Κυριακή, οΓιάνης Βαρουφάκης θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τη Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.