​Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σούλτς να προειδοποιεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ταξίδι του αυτό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Spiegel με τίτλο «Ταξίδι στη Ρωσία: ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σουλτς προειδοποιεί τον Τσίπρα», μία μέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, δηλαδή στις 8 Απριλίου, ο Α. Τσίπρας ταξιδεύει στη Μόσχα, ��ροσδοκώντας να κερδίσει την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας.

Το δημοσίευμα του Spiegel κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα Hannover Allgemeine Zeitung και στην οποία προειδοποιεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ταξίδι αυτό, θέλοντας να προλάβει μια ενδεχόμενη διάσπαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σουλτς, καλεί τον Α. Τσίπρα να μην αποξενωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του και επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη και αξιοπιστία της με την λίστα μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

«Είναι απαράδεκτο ο Έλληνας πρωθυπουργός να υποθέτει ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική με αντάλλαγμα τη ρωσική βοήθεια», τονίζει στην συνέντευξή του ο κ. Σουλτς.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε εκφράσει και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος είχε καλέσει τον Α. Τσίπρα να μην επιχειρεί μεγάλη προσέγγιση στη Μόσχα.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα επέκρινε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Μπούντεσταγκ, Κ. Κρισμπάουμ, ο οποίος δήλωσε:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βρει την ψυχή της στη Μόσχα, τότε είναι σε λάθος πλευρά. Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκή βοήθεια, η πυξίδα του πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα».

Το Spiegel επισημαίνει ακόμα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που αποδεικνύεται και από την επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη, Α. Μάσλοφ στο Μέγαρο Μαξίμου μία μέρα μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπαράγει επίσης και δήλωση του αντικαγκελάριου Σ. Γκάμπριελ στην Rheinische Post, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποιος στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να παραδοθεί στις αγκάλες της Μόσχας».

Σύμμαχος πάντως του Α. Τσίπρα είναι η επικεφαλής της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Ζίμερ, η οποία τάχθηκε υπέρ του ταξιδιού του στη Ρωσία και δήλωσε:

«Η ΕΕ και η Ρωσία δεν είναι η μία απέναντι στην άλλη. Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον να εισαχθούν ξανά τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσία. Πρόκειται για φυσιολογικές διαπραγματεύσεις».