​Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τελικά δύο λίστες στους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο καμβάς τους αποκαλύφθηκε σήμερα το πρωί και περιλαμβάνει μια λίστα με σειρά μέτρων που δεν αφορούν αυξήσεις σε φόρους, περικοπές μισθών ή συντάξεων και ένα δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο κατάλογο επισημαίνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να κυμαίνεται από 1,2 έως 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3% που προβλεπόταν στο Μνημόνιο, ενώ προτείνονται η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό (από την οποία προβλέπονται έσοδα 750 εκατ. ευρώ), η καταπολέμησης της απάτης σχετικά με τον ΦΠΑ (350 εκ. ευρώ) και τα έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κ.α
Παράλληλα, από τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 350 εκ. ευρώ, ενώ από την είσπραξη χρεών από εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 600 εκ. ευρώ.
Έσοδα 1,5 δισ. ευρώ επίσης εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον ΟΛΠ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και από την άδεια του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ενώ δεν θα γίνουν αλλαγές στην καταβο��ή του ΕΚΑΣ.
Οι δύο τελευταίες προϋποθέσεις, μαζί με την επαναφορά της 13ης σύνταξης, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό κενό στα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των θεσμών.