​Μακριά από μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού βρίσκονται και σήμερα οι ελληνικές αρχές και οι τρεις θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, μετά από τη λήξη των συζητήσεων χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση το βήμα είναι “αργό, αλλά όχι ανησυχητικό”, και η παροχή των στοιχείων που απαιτούνται “δεν είναι η καλύτερη δυνατή”. Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε νωρίτερα στο Star ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, έκανε λόγο “για μια με δύο εβδομάδες”, καθώς οι δύο πλευρές όχι μόνο διαφωνούν στα νούμερα αυτά καθ’ αυτά, αλλά και στη μέθοδο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθούν.

Οι διαφωνίες εντοπίζονται για αρχή στα βασικά μεγέ��η του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ σε ανάπτυξη περί το 1,5%, που αποτελεί μεν το παλιό βασικό σενάριο για το ελληνικό πρόγραμμα, τα στοιχεία όμως συναινούν πως πρέπει να αναθεωρηθεί. Κύκλοι της Κομισιόν μάλιστα εξηγούν πως τα στοιχεία που θα προκύψουν από το staff level agreement θα χρησιμοποιηθούν στο κοντινό μέλλον για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις και “η γενική διεύθυνση οικονομικών δεν έβλεπε 1,5% ανάπτυξη".

Η κυβέρνηση παρουσιάζει μέτρα 3 δισ. ευρώ, όμως οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει ότι αυτή είναι η τρύπα που πρέπει να καλυφθεί. Χαμηλότερο ΑΕΠ σημαίνει νέες απώλειες που πρέπει να συνυπολογιστούν.

Σε σχέση με τις γενικές κατευθύνσεις για τις μειώσεις των δαπανών για την υγεία και γενικώς τον τομέα της περιστολής δαπανών οι κ.Κοστέλο και κ.Γκογιάλ φέρονται να “μην έχουν ενημερωθεί επαρκώς”, φράση που μεταφράζεται πως ακόμα λείπουν νούμερα. Σε γενικές γραμμές, εξηγεί κοινοτική πηγή “η κυβέρνηση παρουσιάζει την κλασική αισιοδοξία των ελληνικών κυβερνήσεων σε σχέση με τις πηγές εσόδων".

Η σαφήνεια λείπει και από πολλά άλλα σημεία μέχρι στιγμής, όμως το κλίμα στις συνομιλίες κάθε άλλο παρά κακό είναι. “Υπάρχει καλή συνεργασία” βεβαιώνουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η πλευρά των ελεγκτών, ενώ το ότι “η διαπραγμάτευση θα κρατήσει μερικές εβδομάδες” δεν θεωρείται απαραιτήτως κακό. Η πίεση ρευστότητας είναι βεβαίως δεδομένη, αλλά χωρίς συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση.

Τέλος σε σχέση με το μέλλον των συζητήσεων και τα σώματα που θα συγκληθούν τις επόμενες μέρες, η πηγή που ενημέρωσε το Star εξηγεί πως το EuroWorking Group θα διαβουλευθεί για την ελληνική υπόθεση δύο φορές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όμως η ημερομηνία για το Eurogroup θα οριστεί μόνο μετά την ανακοίνωση πλήρους συμφωνίας.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου