Τα 1,2 δις που η κυβέρνηση θέλει να της επιστραφούν από τον EFSF δεν θα φτάσουν στη χώρα ούτε άμεσα, ούτε εγκαίρως ακόμα και αν οι εταίροι εξετάσουν το ζήτημα με πάσα καλή διάθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η προηγούμενη κυβέρνηση, κάποια στιγμή χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες παρακάμπτοντας το eurogroup και την έγκριση του EFSF.

Κάνοντας κάτι που είχε δικαίωμα, με τη σύμφωνη γνώμη διεύθυνσης της Κομισιόν, αντί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα που είχε δανειστεί (τα γνωστά 10,9 δις του ΤΧΣ) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που οι τράπεζες επιστρέφαν στο ΤΧΣ και βάση των συνθηκών ανήκουν στην πράξη στο δημόσιο.

Στη συνέχεια και μετά από τις γνωστές εξελίξεις τα 10,9δις του ΤΧΣ επιστράφηκαν στον EFSF. Πριν από δύο μέρες η ελληνική κυβέρνηση, έστειλε αίτημα στον EFSF να τις επιστραφούν 1,2 δις από τα 10,9 “γιατί θα μπορούσε να τα είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αντί των κερδών, που αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση θα βρίσκονταν σήμερα στα χέρια του υπουργείου οικονομικών”.

Υπάρχουν όμως τρία προβλήματα:

προηγούμενη κυβέρνηση, νομίμως έδρασε και οι τότε αποφάσεις δεσμεύουν τη χώρα,

-Τα 1,2 δις ήταν ρευστό και καταναλώθηκε, ενώ τα 10,9 δις που επιστράφηκαν είναι ομόλογα,

-Ακόμα και να πρέπει να επιστραφούν, αυτό θα το κρίνει το ΔΣ του EFSF και για όποια εκταμίευση θα ερωτηθούν και κοινοβούλια.

Εξάλλου η τότε ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι δυνατόν να κριθεί αναδρομικά από το eurogroup.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα δεν έχει καλό πάτημα σε αυτή την υπόθεση. Θέλει λεφτά, που άμα δεν τα είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα δεν θα είχαν καταναλωθεί, και θα ήταν διαθέσιμα όπως τα 400 εκατομμύρια των υπολοίπων κερδών που χρησιμοποιήθηκαν από το δημόσιο.

Ακ��μα και αν όμως οι εταίροι θέλουν να βοηθήσουν, όσοι ξέρουν μιλάνε για πολύπλοκες νομικές ερμηνείες και ακροβατισμούς, που αν μη τι άλλο θέλουν χρόνο - λύση που δεν ταιριάζει στις ελληνικές ανάγκες.

Από την άλλη ο Γερούν Ντάισ��λμπλουμ έστειλε αίτημα στο ewg να εξετάσει τι είναι αυτά τα 1,2 δις (και όχι να βρει τρόπο να τα επιστρέψει, όπως κακώς μεταφέρθηκε στην Ελλάδα).

Το EWG βεβαίως θα συνεδριάσει όχι για να δει κάποια λίστα, αλλά για να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων για τις συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων και των αρχών στην Αθήνα.

Μόνο με staff level agreement και ορισμό prior actions είναι δυνατόν να οριστούν εκταμιεύσεις τμήματος της τελευταίας δόσης (1,8+1,9) του 2ου προγράμματος.

​Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου