​Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, o οποίος εκτίμησε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

Μιλώντας στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Z, ο κ.Ντάισεμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα θα βελτιωθούν, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, “αναγκαία προϋπόθεση” ώστε να γίνουν “σοβαρές συζητήσεις” με σκοπό την επίλυση της ελληνικής κρίσης, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη συνάντησή του με τον κ.Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει έναν νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί μια νέα δόση του δανείου της χώρας.

«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς».

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τετάρτη συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group, το οποίο καλείται να αποφασίσει επί του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή ποσού 1,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για χρήματα που μεταφέρθηκαν εκ παραδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF), στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, ο κ.Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στον EFSF, καθώς και στον επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, με την οποία ζητά να μελετηθεί σύντομα το αίτημα της ελληνικής πλευράς.