Η Κομισιόν δεν προτίθεται να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση διαβεβαίωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν παραπάνω από οδυνηρό, σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Μοσκοβισί, σε νέες δηλώσεις του σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από αυτές που έκανε στην Die Welt , προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής «σεναρίων Κύπρου» στην Ελλάδα εάν μέχρι τον Ιούλιο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Διέψευσε επίσης ότι οι πιστωτές θα σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Αθήνας.

«Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα» δήλωσε συγκεκριμένα για το ζήτημα του νομοσχεδίου και των αντιδράσεων που εξέφρασε εκ μέρους της Κομισιόν ο Κοστέλλο.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντέκλαν Κοστέλλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της ευρωζώνης και του ελληνικού λαού.

Στη συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ, ο Μοσκοβισί επισήμανεακόμη ότι χρειάζεται να τηρούνται προϋποθέσεις που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Μοσκοβισί ��ιευκρίνισε ότι αυτό που ανέφερε ο Κοστέλο, είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση για τις δημοσιονομικές συνέπειες των μέτρων και ζήτησε να μην γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή.

Ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε κλίμα εμπιστοσύνης» ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες ρυθμίσεις τον Ιούλιο.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» ισχυρίσθηκε.